Animációs Szöveg

Akkumulátor kalibrálás: - A megbízható telefonhasználat záloga

akkumulátor kalibrálás

Miért fontos az akkumulátor kalibrálás?

Bevezető: A modern okostelefonok akkumulátor élettartama és teljesítménye idővel elkerülhetetlenül csökken, ami gyakran vezet hirtelen lemerüléshez, gyorsan kimerülő akkumulátorhoz vagy akár pontatlan töltöttségi szint megjelenítéséhez. Ez különösen azoknál a felhasználóknál jelent problémát, akik rendszeresen váltanak szoftvert a telefonjukon, például egyedi ROM-ok telepítése esetén. Ilyen körülmények között az akkumulátor kalibrálás válik kritikus fontosságú lépéssé, amely segít a pontosabb akkumulátor-százalék visszaállításában és az említett problémák megelőzésében.

Miért Fontos az Akkumulátor Kalibrálás? A lítium-ion akkumulátorok körülbelül 500 teljes töltési-ciklus után kezdenek teljesítménybeli csökkenést mutatni. Ezt többek között a feszültség csökkenése és az elektron migráció okozza. Ennek eredményeként a régebbi akkumulátorok sosem fognak olyan jól teljesíteni, mint az újak, függetlenül attól, mennyire próbálkozunk az akkumulátor kalibrálással. Az akkumulátor kalibrálás elsődleges célja, hogy pontosabbá tegye az akkumulátor töltöttségi szintjének megjelenítését a telefonon, ezáltal elkerülve a váratlan lemerülést és egyéb, az akkumulátorral kapcsolatos problémákat.

Ez az útmutató azok számára készült, akik problémákat tapasztalnak akkumulátorukkal – például ha az hirtelen lemerül 1%-nál magasabb töltöttségi szinten, túl gyorsan ürül, vagy ha egyéni ROM telepítése után zavarosak a töltöttségi szintek olvasatai. Amennyiben a telefon viszonylag új, és nem gyári hibával érkezett vagy nem sérült meg fizikailag, akkor nem szükséges ilyen típusú kalibrálást végezni rajta.

A lítium-ion akkumulátorok valóban romlanak az idő múlásával – például a feszültség csökkenése, az elektron migráció, sőt, dendritek képződése is előfordulhat – körülbelül 500 teljes töltési-kisütési ciklus után. Így a régebbi akkumulátorok soha nem fognak olyan jól teljesíteni, mint az újak, függetlenül attól, mennyire próbálkozunk a kalibrálással. Az akkumulátor élettartamának javítása nem lehetséges a kalibrálással, annak célja csupán az, hogy pontosabb töltöttségi szinteket olvasson a telefon, ezzel megelőzve a fent említett akkumulátorral kapcsolatos problémákat, különösen, ha valaki rendszeresen telepít egyéni ROM-okat.

Annak ellenére, hogy számos alkalmazás állítja magáról, hogy képes akkumulátor-kalibrálást végezni, tapasztalataim alapján ez az útmutató hatékonyabb azoknál, különösen Samsung eszközökön. Még a root jogosultságot igénylő alkalmazások is csupán a batterystats.bin fájlt törlik miután arra utasítják a felhasználót, hogy töltse fel 100%-ra az akkumulátort egy 0%-ig történő lemerülés után. Ahogy alább kifejtem, ez önmagában nem képes megoldani a problémákat, sem valójában kalibrálni az akkumulátort a telefonon, így az ilyen típusú alkalmazások eredményei igencsak változóak.

Szükséges eszközök:

 • Samsung/TouchWiz/OneUI alapú Firmware/ROM
 • Telefon tárcsázó alkalmazás
 • Egy Samsung telefon, amelynek akkumulátora rosszul teljesít, de még nem szükséges cserélni
 • USSD kód *#0228# (One UI 6 – 6.1 nem működik)
 • USSD kód *#9900# (A rendszerdump menü és az akkumulátor statisztikák bináris fájljának visszaállításához)

 

Az *#0228# USSD kód segítségével nyitható meg a Samsung telefonok akkumulátor menüje, amely lehetővé teszi az akkumulátor töltöttségi szintjének újrahangolását. Ha úgy érzi, hogy telefonja nem jeleníti meg pontosan a maradék akkumulátor töltöttséget, ennek a kódnak a beírásával és a megjelenő utasítások követésével javíthatja ezt a helyzetet.

A *#9900# USSD kód egy másik hasznos eszköz, amely a rendszerdump menübe /Batterystats Reset/ viszi a felhasználót. Ebben a menüben található egy opció, amely lehetővé teszi a „batterystats.bin” fájl – azaz az akkumulátor használati statisztikáit tároló fájl – visszaállítását. Ez a lépés hasznos lehet abban az esetben, ha úgy érzi, hogy a telefon akkumulátor-használata nem felel meg a valóságos felhasználási szokásainak. A „batterystats.bin” visszaállítása „frissíti” ezeket az információkat, segítve ezzel a telefonnak, hogy pontosabban kezelje az akkumulátor töltöttségét és használatát.

Egyszerűen fogalmazva, ha problémái vannak az akkumulátor töltöttségi szintjének pontos megjelenítésével, az *#0228# kód segíthet azonnal javítani a helyzetet, míg a *#9900# kód a hosszabb távú, pontos akkumulátor-használati információk helyreállítására szolgál.

A „Quick Reset” egy speciális funkció, ami csak Samsung telefonokon található meg. Ezt a funkciót a gyártó technikai támogatása használja olyan esetekben, amikor a telefonok nem mutatják pontosan az akkumulátor töltöttségi szintjét. Egyszerűen fogalmazva, ez a funkció újraindítja az akkumulátor „mérőjét”, hogy pontosabban tükrözze, mennyi energia van még a telefonban. Ez olyasmi, amit külső alkalmazások vagy szkriptek nem tudnak megvalósítani, különösen Samsung eszközökön, és bizonyítottan hatékony abban, hogy javítja a telefon akkumulátor-kapacitásának és felhasználásának megjelenítését.

Ami a „batterystats.bin” fájl visszaállítását illeti, bár sokan úgy gondolják, hogy ez a lépés javítja az akkumulátor élettartamát vagy valódi kalibrálást végez, valójában nem ez a helyzet. Ez a folyamat egyszerűen „nullázza” az akkumulátorhoz kapcsolódó információkat a telefonban, amitől a készülék úgy érzékeli, mintha frissen indították volna. Ennek eredményeképpen, az olyan funkciók, mint az adaptív akkumulátor – ami megpróbálja „megtanulni” a felhasználó akkumulátor-használati szokásait a jobb energia-optimalizálás érdekében – nem fog alapozni a korábbi, esetleg pontatlan adatokra. Egyszerűbben szólva, ez a lépés segít „újraindítani” a telefon akkumulátorral kapcsolatos tanulási folyamatát, hogy a jövőbeni energiafelhasználás pontosabb és hatékonyabb legyen.

Akkumulátor kalibrálás lépései samsung telefonokon

Az akkumulátor kalibrálás folyamata Samsung telefonokon egy specifikus, lépésről lépésre végrehajtandó eljárás, amelyet mindenki könnyedén elvégezhet az alábbi útmutató segítségével. Az alábbiakban bemutatott módszer a Samsung telefonok egyik legjobb eljárása az akkumulátor kalibrálásra.

 (Legjobb Módszer)

 1. Akkumulátor lemerítése 5%-ig: Használja a telefonját, amíg az akkumulátor szintje 5%-ra nem csökken. Ez biztosítja, hogy a kalibrálási folyamat alapja pontos legyen.
 2. *Telefon tárcsázó megnyitása és *#0228# USSD kód beírása: Ezután koppintson a „Quick Start” (Gyorsindítás) gombra. Egy figyelmeztető üzenet jelenik meg; kattintson az „OK” gombra. Fontos, hogy a telefon ne legyen töltőre csatlakoztatva ezen a ponton, mivel a kód nem működik töltés közben.
 3. Várjon, amíg a telefon képernyője újra bekapcsol: Meg kell figyelnie, hogy az akkumulátor százaléka lecsökkent az aktuális, valós szintre.
 4. Töltse fel a készüléket 100%-ig zavartalanul: Fontos, hogy a töltés során ne használja a telefont, hogy a folyamat zavartalan legyen.
 5. Kapcsolja ki, majd kapcsolja be újra a telefont, és húzza ki a töltőből: Ez segít a rendszernek abban, hogy „friss” állapotban érzékelje az akkumulátor teljes töltöttségét.
 6. Ismételje meg a 2-4 lépéseket körülbelül 3 további alkalommal: Ez segít az akkumulátor olvasásainak pontosításában. Ha a harmadik alkalom után az akkumulátor töltöttségi szintje még mindig nem stabilizálódik 100%-on, érdemes lehet még néhány próbálkozást tenni.
 7. Akkumulátor állapotának végleges ellenőrzése: Amennyiben a töltöttségi szint még mindig nem áll be pontosan, az akkumulátor cseréjére lehet szükség.
 8. Akkumulátor statisztikák visszaállítása: A telefon töltés közben állapotában írja be a *#9900# USSD kódot, görgessen le a “batterystats.bin reset” opcióhoz és kattintson rá, majd lépjen ki a SysDump menüből és indítsa újra a telefont.
 9. Ismételje meg a folyamatot egy héttel később: Ez segít az akkumulátor állapotának fenntartásában és finomhangolásában.
 10. Élvezze a pontosabb akkumulátor-olvasásokat!

Mikor van szükség erre a módszerre?

Ez a módszer különösen akkor ajánlott, ha új akkumulátort vásárolt a telefonjához, vagy ha észrevette, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje gyakran és jelentősen változik. Az akkumulátor kalibrálás ezen módszere biztosítja, hogy a telefon akkumulátor-százaléka pontosan tükrözze a valós töltöttségi szintet, így elkerülve azokat a problémákat, amelyek az akkumulátor élettartamának csökkenésével járnak.

Gyorsabb alternatíva az első módszerhez

Az akkumulátor kalibrálás gyorsabb alternatívája kiváló lehet azok számára, akik kevesebb időt szeretnének fordítani a folyamatra, de mégis hasonlóan hatékony eredményeket szeretnének elérni. Ez a módszer kevesebb ismétlést igényel, így ideális választás, ha gyorsan szeretné javítani telefonja akkumulátorának állapotát.

 1. Nyissa meg a telefon tárcsázóját: Írja be a *#0228# USSD kódot, majd kattintson a „Quick Start” (Gyorsindítás) gombra. Amikor megjelenik a figyelmeztető üzenet, nyomja meg az „OK” gombot. Fontos, hogy előtte húzza ki a töltőt, mivel a kód csak akkor működik, ha a telefon nincs töltőre csatlakoztatva.
 2. Várjon, amíg a telefon képernyője újra bekapcsol: Ekkor észre kell vennie, hogy az akkumulátor töltöttségi százaléka csökkent az aktuális, valós szintre.
 3. Töltse fel a készüléket 100%-ig zavartalanul: Próbálja meg nem használni a telefont a töltési folyamat alatt, hogy az ne legyen megszakítva.
 4. Ismételje meg az 1-3 lépéseket körülbelül 3 további alkalommal: Ezt követően az akkumulátor olvasásainak stabilizálódnia kellene 100%-on. Ha ez nem történik meg a harmadik ismétlés után, érdemes lehet még néhányszor megismételni a folyamatot. Ha az akkumulátor még mindig nem mutatja helyesen a töltöttségi szintet, lehet, hogy az akkumulátor cseréjére van szükség.
 5. Ismételje meg a folyamatot egy héttel később: Ez biztosítja az akkumulátor állapotának folyamatos finomhangolását.
 6. Élvezze a pontosabb akkumulátor olvasásokat: Az akkumulátor kalibrálás ezen gyorsabb módszere segít a telefonnak pontosabban megjeleníteni az akkumulátor töltöttségi szintjét, így növelve az akkumulátor használati élményét.

Ez a módszer különösen ajánlott azoknak, akik gyors és hatékony megoldást keresnek az akkumulátor kalibrálásra. Kevesebb ismétlés szükséges hozzá, így kevésbé időigényes, mégis kiváló eredményeket képes elérni az akkumulátor állapotának javítása terén.

Akkumulátor kalibrálás nem samsung telefonokon

Az akkumulátor kalibrálás nem csak Samsung telefonokra korlátozódik; más márkájú telefonokon is végre lehet hajtani egy hasonló, bár egyszerűsített folyamatot. Ez a módszer ideális azok számára, akik olyan készülékeket használnak, amelyek nem rendelkeznek a Samsung-specifikus USSD kódokkal. A következő lépések bemutatják, hogyan lehet elvégezni az akkumulátor kalibrálást nem Samsung telefonokon.

 1. Merítse le az akkumulátort 0%-ra: Használja a telefonját, amíg teljesen le nem merül, és magától kikapcsol.
 2. Kapcsolja ki a telefont: Győződjön meg róla, hogy a telefon teljesen kikapcsolt állapotban van, mielőtt továbblépne.
 3. Töltse fel az akkumulátort 100%-ra zavartalanul: Csatlakoztassa a telefont a töltőhöz, és hagyja, hogy teljesen, 100%-ig feltöltődjön anélkül, hogy közben megszakítaná a töltést.
 4. Kapcsolja be a telefont: Ha a telefon bekapcsolása után az akkumulátor töltöttségi szintje nem 100%-on áll, töltse fel ismét teljesen.
 5. Húzza ki a töltőt, majd indítsa újra a telefont: Ezután ellenőrizze ismét az akkumulátor töltöttségi szintjét.
 6. Ismételje meg a töltést, ha szükséges: Ha az újraindítás után az akkumulátor szintje nem 100%, ismét töltse fel teljesen, és szükség esetén többször ismételje meg ezt a lépést, amíg az akkumulátor töltöttségi szintje stabilan 100%-on nem marad a telefon újraindítása után is.
 7. Élvezze a pontosabb akkumulátor olvasásokat: Az akkumulátor kalibrálás elvégzése után a telefon képes lesz pontosabban megjeleníteni az akkumulátor töltöttségi szintjét, javítva ezzel a felhasználói élményt.

Ez a módszer különösen hasznos lehet azok számára, akik nem Samsung készülékeket használnak, és szeretnék optimalizálni akkumulátoruk teljesítményét és töltöttségi szintjének pontosságát. Az akkumulátor kalibrálás egyszerűsített folyamata segít megőrizni az akkumulátor élettartamát és növelni a készülék használatának megbízhatóságát.

Extrém esetek (Nem Ajánlott, Csak Extrém Rossz Akkumulátor Kalibrálási Esetekben)

Az akkumulátor kalibrálás negyedik módszere csak a legkülönlegesebb és legkritikusabb helyzetekre javasolt, amikor az akkumulátor állapota rendkívül rossz, és a többi módszer nem hozott eredményt. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat fokozott körültekintést igényel, mivel potenciálisan felgyorsíthatja az akkumulátor kopását és rövidítheti annak élettartamát.

 1. Merítse le az akkumulátort 0%-ra: Használja a telefonját addig, amíg teljesen le nem merül és magától kikapcsol.
 2. Kapcsolja be újra a telefont: Ezután próbálja meg újra bekapcsolni a telefont.
 3. Ha a telefon ismét lemerül, próbálja meg újra és újra bekapcsolni: Ismételje ezt a lépést addig, amíg a telefon már nem kapcsol be, és még a boot logo vagy animáció sem jelenik meg többé.
 4. Töltse fel az akkumulátort 100%-ra a telefon kikapcsolt állapotában: Biztosítson zavartalan töltést a telefonnak, hogy elérje a teljes töltöttséget.
 5. Kapcsolja be a telefont: Miután az akkumulátor teljesen fel van töltve, kapcsolja be a készüléket.
 6. Élvezze a pontosabb akkumulátor olvasásokat: Bár ez a módszer extrém esetekre szól, segíthet helyreállítani az akkumulátor töltöttségi szintjének pontosságát.

Zárszó

Az akkumulátor kalibrálás elengedhetetlen folyamat minden okostelefon-tulajdonos számára, akik hosszú távú és megbízható készülékhasználatra törekednek. A különböző módszerek – különösen az első kettő, amelyek személyes tapasztalatok alapján a Samsung telefonokon a leginkább hatékonynak bizonyultak – lehetővé teszik az akkumulátor állapotának optimalizálását és a töltöttségi szint pontos megjelenítését. Míg a harmadik módszer egy általánosabb megközelítést kínál, amely más márkájú telefonokon is alkalmazható, a negyedik módszert csak rendkívül rossz akkumulátor állapot esetén ajánlott használni, mivel potenciálisan gyorsíthatja az akkumulátor kopását.

Amennyiben az USSD kódok nem támogatottak a jelenleg használt egyedi ROM-on, érdemes lehet visszatérni az eredeti gyári firmware-re, végrehajtani az akkumulátor kalibrálást, majd néhány töltési-ciklus után visszatérni a preferált egyedi szoftverre.

Ha bármelyik módszer sem hozza a várt eredményt, lehet, hogy eljött az idő az akkumulátor cseréjére. Minden esetben fontos, hogy tudatosan és körültekintően használjuk eszközünket, rendszeresen karbantartva azt, hogy elkerüljük a váratlan lemerüléseket és maximalizáljuk készülékünk élettartamát. Az akkumulátor kalibrálás nem csupán a töltöttségi szint pontos megjelenítésében nyújt segítséget, hanem hozzájárul a stabil és megbízható telefonhasználathoz is.

Nézd meg bemutatkozó videónkat a szervizünk szolgáltatásairól

Android rajongók, figyeljetek!

Szakértői mobiltelefon-szervizelési tippeket osztok meg a csatornámon. Iratkozz fel, hogy mindig értesülj a legújabb trükkökről!
Telefon szerviz szeged facebook
Kövess Facebookon az új szervizprojektekért
Pozití értékelés
0 +
ANDROID telefon tapasztalat
~ 0 év
ANDROID-os Készülék szoftverezés
0 +
Tweet
Share