Google nyílt forráskódú platformja: az Android és az AOSP előnyei

A mai bejegyzésemben a Google, az Android és az AOSP témájával foglalkozom

Az okostelefonok és táblagépek világában az Android operációs rendszer népszerűsége vitathatatlan. Sokan a mindennapi életünk szerves részének tekintik, de vajon tudjuk-e, hogyan és mikor jött létre az Android? És ki az Android valódi tulajdonosa? Ebben a blogbejegyzésben részletesen megvizsgáljuk az Android történetét és a mögötte álló cégeket.

 1. Az Android megszületése

Az Android története 2003-ban kezdődött, amikor Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears és Chris White úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új operációs rendszert a digitális fényképezőgépek számára. Azonban hamar rájöttek, hogy a mobiltelefonok piaca sokkal nagyobb potenciállal bír, így áttértek erre a területre.

Az Android, Inc. 2004-ben alakult Palo Altóban, Kaliforniában. Az elsődleges céljuk az volt, hogy egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesszenek ki, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyedén létrehozhassanak és testre szabhassanak alkalmazásokat a mobiltelefonok számára.

 1. Az Android és a Google

Az Android operációs rendszer fejlesztése során a vállalat finanszírozási nehézségekbe ütközött. Ekkor lépett be a képbe a Google. 2005 augusztusában a Google felvásárolta az Android, Inc.-t, és beillesztette az újonnan létrehozott mobil divíziójába. A felvásárlás eredményeként Andy Rubin és társai a Google alkalmazottai lettek, és az Android fejlesztése a Google irányítása alatt folytatódott.

2007-ben a Google bejelentette az Android fejlesztését az Open Handset Alliance (OHA) keretein belül, amely egy konzorcium volt, amely több mint 30 technológiai és mobil vállalatot tömörített. A cél az volt, hogy elősegítsék az nyílt forráskódú mobil operációs rendszerek fejlődését és az innovációt. Ugyanebben az évben a Google bemutatta az Android 1.0-t, az első hivatalos Android operációs rendszer verziót.

 1. Az első Androidos telefon

Az első olyan telefon, amely az Android operációs rendszert használta, a HTC Dream (más néven T-Mobile G1) volt, amely 2008-ban került a piacra. A készülék Android 1.0 rendszerrel érkezett, és a későbbi frissítések során Android 1.6 Donut verzióra változott. A HTC Dream jelentős mérföldkő volt az Android történetében, hiszen ez volt az első olyan eszköz, amely megmutatta a világnak, mire képes az új operációs rendszer.

 1. Az Android fejlődése és növekedése

Az évek során az Android operációs rendszer számos frissítésen esett át, amelyek tovább finomították és bővítették a rendszer képességeit.

A rendszer fejlesztése során a Google általában édességek nevét adta a különböző verzióknak, mint például Cupcake, Donut, Éclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo, Pie, Red Velvet Cake, Snow Cone, és jelenleg az Android 13 Tiramisu

Az Android operációs rendszer a világ legnépszerűbb mobil platformjává vált, amely több mint 2,5 milliárd aktív eszközön fut. Az Android népszerűsége nem csak a felhasználói élménynek, a rugalmasságnak és a nyílt forráskódú természetnek köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy az Androidot használó készülékek széles választékát kínálják a piacon.

 1. Az Android tulajdonosa: Google és az Android One

Tekintettel arra, hogy a Google vásárolta fel az Android, Inc.-t, és a fejlesztését irányítja, a Google tekinthető az Android tulajdonosának. Az Android operációs rendszer azonban nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bárki szabadon módosíthatja és terjesztheti saját eszközein.

2014-ben a Google bejelentette az Android One programot, amelynek célja, hogy a gyártók számára egyszerűbbé tegye a készülékek piacra dobását, és biztosítsa a felhasználók számára a legújabb Android verziókat és biztonsági frissítéseket. Az Android One készülékek tiszta és egyszerű Android élményt nyújtanak, minimalizált gyártói szoftverréteggel és hosszabb távú frissítési támogatással.

Az Android sikere a nyílt forráskódú természetének és a közösség által támogatott fejlesztésnek köszönhető, amit az Android Open Source Project (AOSP) a Google által támogatott projekt valósít meg.

AOSP és Android: A nyílt forráskód előnyei az okostelefonok világában

Az Android sikere a nyílt forráskódú természetének és a közösség által támogatott fejlesztésnek köszönhető, amit az Android Open Source Project (AOSP) a Google által támogatott projekt valósít meg.

 1. Az AOSP bemutatása

Az AOSP az Android operációs rendszer nyílt forráskódú alapjait tartalmazza, és mindenki számára elérhető, aki szeretne az Android rendszeren dolgozni vagy azt módosítani. A projekt célja, hogy egy stabil, magas színvonalú és széles körben használható alapot biztosítson az Android alkalmazások és eszközök fejlesztéséhez. Az AOSP kódja magában foglalja a rendszerkövetelményeket, az alkalmazásokat, a bővítményeket és a fejlesztői eszközöket.

 1. A nyílt forráskód előnyei

Az Android nyílt forráskódú természete és az AOSP az egyik legnagyobb erőssége az operációs rendszernek. Ennek köszönhetően számos előny származik, mint például:

 • Innováció: A nyílt forráskód lehetővé teszi a fejlesztők és vállalatok számára, hogy új ötleteket, megoldásokat és technológiákat dolgozzanak ki, amelyek elősegítik az Android rendszer fejlődését.
 • Rugalmasság: A nyílt forráskódú alapoknak köszönhetően a gyártók és fejlesztők könnyedén testre szabhatják az Android rendszert saját igényeiknek és céljaiknak megfelelően.
 • Biztonság: A nyílt forráskód lehetővé teszi, hogy a közösség hozzájáruljon a rendszer biztonságának növeléséhez, és gyorsan reagáljon a sérülékenységekre és fenyegetésekre.
 • Gyors fejlesztés: A nyílt forráskódú projektek, mint az AOSP, lehetővé teszik a gyors fejlesztést és a folyamatos javulást, mivel a fejlesztők és vállalatok együtt dolgozhatnak a közös célok elérése érdekében.

 

 1. Az AOSP és a gyártók

Az AOSP lehetővé teszi a gyártók számára, hogy testre szabhassák az Android rendszert saját eszközeikhez és piaci igényeikhez. A gyártók különböző felhasználói felületeket és funkciókat fejleszthetnek ki az Android alapján, ami megkülönbözteti őket a versenytársaktól és vonzóbbá teszi a termékeiket a felhasználók számára.

 1. Az AOSP és a fejlesztői közösség

Az AOSP lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy közvetlenül hozzájáruljanak az Android operációs rendszer fejlesztéséhez, és együttműködjenek a Google-lel és más fejlesztőkkel a platform fejlesztésén. A fejlesztők számos módon hozzájárulhatnak az AOSP-hez, például a kód hibáinak jelentésével, javítások küldésével, új funkciók és alkalmazások fejlesztésével, vagy a dokumentáció és támogatás javításával.

 1. Az AOSP és a független fejlesztők

Az AOSP nem csak a nagy gyártók és vállalatok számára előnyös, hanem a független fejlesztők és a kisebb közösségek számára is. A független fejlesztők és a közösség által támogatott ROM-ek, mint például a LineageOS, az AOSP alapján készülnek, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testre szabhassák az Android rendszert, és a legújabb frissítéseket és biztonsági javításokat kapják, még akkor is, ha a gyártók nem támogatják már a készülékeket.

Az AOSP az Android operációs rendszer sikerének egyik kulcsa, mivel lehetővé teszi a nyitottságot, a rugalmasságot és a közösség által támogatott fejlesztést. Az AOSP segítségével a gyártók, fejlesztők és felhasználók egyaránt kihasználhatják az Android rendszer előnyeit és lehetőségeit, ami elősegíti az innovációt és a folyamatos fejlődést az Android ökoszisztémában. 

10 pontban: az Android okostelefonok kiemelkedő előnyei
Pozití értékelés
0 +
ANDROID telefon tapasztalat
~ 0 év
ANDROID-os Készülék szoftverezés
0 +
Kövesd munkásságomat a Facebookon is!
Tweet
Share